Sportmassage

Sinds 2009 ben ik een gediplomeerd sportverzorgster na een opleiding die bestaat uit de onderdelen anatomie, fysiologie, traumatologie en sportvoeding, sportmassage, taping en bandageren.

Hierin zit ook een opleiding EHBO en helper om eerste hulp te kunnen toedienen.

De taak van de sportmasseur

Het beroep sportmasseur omvat meer dan het masseren van een sporter alleen. De werkzaamheden zijn zeer veelzijdig.

Tapen, bandageren, het verlenen van eerste hulp en het geven van adviezen worden ook uitgevoerd bij cliënten in een vrije beroepsuitoefening. Daaronder verstaan we ook niet-sporters, mensen die zich bijvoorbeeld overbelasten op hun werk. Onze werkomgeving is dus niet alleen bij een sportvereniging.

Vaak is het de sportmasseur, die het eerst te maken krijgt met klanten met gezondheidsklachten, overbelasting en blessures.

Ook de overheid stimuleert de blessurepreventie en de ontwikkeling van de sportgezondheidszorg. Bij een hulpvraag levert de sportmasseur de eerste hulp, masseert, legt een bandage of adviseert de cliënt een dokter te consulteren. De sportmasseur kan bijvoorbeeld ook masseren als ondersteuning van de behandelingen van een kinesitherapeut. Dat gaat dan in overleg.

Mede door massages kan overbelasting verholpen worden. Voeg daarbij de gunstige invloed van massage op de herstelprocessen, dan zal het belang van de massage en daarmee van de sportmasseur die deze massage geeft, duidelijk zijn.

De sportmasseur kan ook kiezen om een bandage of een tape aan te leggen. De cliënt moet daarbij het gevoel hebben dat de tape/bandage bij het functioneren de nodige veiligheid en zekerheid geeft.


Verder wordt het tot de taak van de sportmasseur gerekend de sporters met raad en daad bij te staan met adviezen over voeding, trainingsbelasting, verzorging van het lichaam.


Behalve massages, uitgevoerd voor de training of wedstrijd, zal de sportmasseur ook na de training en/of wedstrijd kunnen masseren. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen.


Lokale en algemene effecten van de (sport)massage

De sportmassage kan vooral worden beschouwd als een middel om lokale factoren, meestal ontstaan door overbelasting op het lichaam, op te heffen. Wij bestrijden voornamelijk symptomen, die wij tijdens het onderzoek vinden, zoals: spiervermoeidheid, spierpijn, verhoogde of verlaagde spierspanning, spierverhardingen, spierkramp, strengvorming, verklevingen, doorbloeding- en stofwisselingsstoornissen enz. Ook factoren in de huid kunnen worden verbeterd. Het doel van de massage is dan bepaalde effecten te bereiken:

  • verbetering van de doorbloeding
  • verbetering van de spierspanning
  • losmaken van verklevingen
  • verbetering van de stofwisseling
  • pijnbestrijding
  • verbetering van lokale condities van de huid
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin